10 Şubat 2008 Pazar

Üç Silahşörler (Les Trois Mousquetaires)

Yazar : Alexandre Dumas, Oğlak Yayınları

Şövalyeliğin, dostluğun, Fransız saray entrikalarının unutulmaz romanı. Hayatta en sevdiğim kitap.

Gaskonyalı ateşli genç Dartanyan, babasının ölümünden sonra silahşör olmak için Paris'e doğru yola çıkar. Yolda babasının silahşörlerin komutanı Mösyü Trevil'e yazdığı tavsiye mektubu çalınır. Mektubu çalan Kont Roşfor'dur, karizmatik kardinal Rişliyö'nün adamı. Neyse, Dartanyan şehre inince silahşörlerin karargahına gider ve bir takım olayların sonucu üç meşhur silahşöre arka arkaya düello sözü vermek zorunda kalır. Bunlar Trevil'in en yiğit silahşörleri Athos, Porthos ve Aramis'tir. Bunlar takma isimleri, gerçekte hepsi birer asilzadedir . Tabii daha ilk kılıç çekildiğinde kardinalin askerleri bizimkileri basar, Dartanyan silahşörlerle bir olur, kardinalin adamlarını püskürtür ve bundan böyle birimiz hepimiz için, hepimiz birimiz içindir, derler. Dartanyan kendine bir daire ve uşak tutar. Moruk evsahibinin karısı gencecik ve sevimli Konstanz Bonasiyö'dür. Madam Bonasiyö sarayda çalışmaktadır, 13. Lui'nin kraliçesi güzeller güzeli Avusturyalı Anne'nin çamaşırcısı ve sırdaşıdır. Kraliçe bunalımlarını Konstanz ile paylaşır: kocası kralın güvenini kazanamamıştır, kardinal sürekli ona karşı entrikalar çevirmektedir. Bu entrikalarda kardinale olağünüstü zekası ve çıldırtıcı güzelliği ile Milady de Winter yardımcı olur. Konstanz'a aşık olan Dartanyan saray entrikalarının da ortasına düşmüştür. Kraliçe, İngiliz Dükü Buchingham'a aşık olmuştur ve ona elmas kolyesinin bir parçasını verir. Fakat kardinal hemen bir balo tertipler, kral da karısına elmaslarını takmasını emreder, bunun üzerine Konstanz, Dartanyan'dan yardım ister. Dartanyan İngiltere'ye doğru yola çıkar ama Milady de Buckingham'ı öldürmek üzere yoldadır. Bir sürü maceradan sonra Dartanyan kraliçenin kolyesini geri getirir ve La Roşel kuşatmasında savaşan arkadaşlarına katılır. Ama artık Milady cazibesine kapılmıştır. Ne var ki bu büyüleyici kadınla geçirdiği aşk gecesinin sabahında korkunç bir gerçeği keşfeder, kadının omzunda "fleur de lys" işareti vardır!!! Olaylar gelişir…

2 yorum:

  1. Eşim hiç okumamış bu kitabı. Ben de hesiye aldım ona. Onun bitirmesini sabırsızlıkla bekliyorum, tekrar okumak için :)

    YanıtlaSil
  2. ilkokul 4 müydü neydi.. bu kitabın serisini çok beğenmiştim. bir de 3 silahşörler kralın hizmetinde, kraliçenin hizmetinde diye devamı vardı yanlış hatırlamıyorsam. kaltak ruhlu milady diye biri vardı.

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.