4 Haziran 2011 Cumartesi

Yakala Chet! Bir Köpek Polisiyesi (Dog On It)

Spencer McQuinn, Epsilon Yayınevi

Bir Bernie & Chet polisiyesi. Bernie karısından boşanmış, oğlunu deli gibi özleyen, eski filmleri ve külüstür Porsche arabaları seven dağınık bir özel dedektiftir. Bir gün kaybolan kızının bulunmasını isteyen Bayan Chambliss Bernie'yi bu işi çözmesi için tutar. Kız ertesi gün kendiliğinden çıkıp gelince Bernie işin bittiğini zanneder ama hafta bitmeden genç kız bir daha ortadan kaybolacaktır. Bernie ortağıyla birlikte bu vakayı çözmeyi aklına koyar. Ortağı kim mi? Chet! K9 diplomasını son anda kaçıran (tam sınavın ortasında o kedi de nereden çıkmıştı sanki?) Bernie'yi canı gibi seven, bir kulağı siyah bir kulağı beyaz, duygulu, akıllı ve çokca yaramaz polis köpeği Chet, Bernie'nin dedektiflik bürosu ortağı ve en iyi dostudur. Olağanüstü koku alma yeteneği ve müthiş sıçrama kabiliyeti ile Chet kötü adamlara aman vermeyecektir. Ama arada sırada işi unutup çalılara izini bırakmak, tavşan kovalamak, izinsiz elalemin havuzlarına dalmak gibi yaramazlıklar yapmaktan da geri kalmaz tabii.

Çok tatlı bir kitap Yakala Chet! . Kitabın özelliği şu, olayları bize Chet anlatıyor, macerayı köpeğin bakış açısından okuyoruz. Akıllı ve duygulu bir köpeğin insanlar hakkında düşünceleri, yaşama bakış açısı ve iz peşinde koşarken birden ona gayet normal gelen yaramazlıklar peşine düşmesi nefis bir şekilde anlatılıyor. Bu esprili ve cesur köpeği çok ama çok sevdim. Şahane bir karakter doğrusu.

Chet ve Bernie kötü adamların peşinden Amerikan çöllerinde hareketli bir macera yaşıyorlar. Chet arabada gitmeyi çok seviyor; biftek yemeği, çiğneme çubuklarını, çocukların kahkahalarını, ama en çok Bernie'yi. İnsanlar konuşurken bazı şeyleri anlamıyor Chet;  mesela sayıları, boşanma, velayet gibi kelimeleri... Ama kokular ona çok şey ifade ediyor, kokuları takip ederek herkesi bulabilir Chet. Bilmediği tek şey, kediler nasıl olup da kuşları yakalayabiliyorlar ki? Chet hiç yakalayamamışken hem de:)

Pek zevkli bir macera, çok severek tavsiye olunur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.