29 Eylül 2011 Perşembe

Üç Perdelik Cinayet (Three Act Tragedy)

Agatha Christie, Altın Kitaplar

Bir Hercule Poirot polisiyesi. Ünlü aktör Sir Charles Cartwright, sahneleri bırakmış, Cornwall sahilinde Karga Yuvası diye şahane bir villa yaptırmış, emekliliğin tadını çıkartmaktadır. O akşam bir kaç konuğuna yemek vermektedir. Kasabadan birkaç kişi, şehirden bazı meşhur konuklar ve Sir Charles'ın çocukluk dostu Doktor Bartholomew da yemeğe davetlidir. Herkes kokteyl içip eğlenirken, ansızın papaz efendi fenalaşır ve kimse ne olduğunu anlamadan oracıkta ölür.

Papazın ölüm nedeni kriz olarak açıklanır. Evsahibi Sir Charles ise bunun bir cinayet olduğundan emindir. Onu sadece kasabanın zeki ve hoş kızı Hermione ile yaşlı dostu Mr Satterthwaite ciddiye alırlar. Kısa süre sonra Doktor Bartholomew evinde verdiği yemekte aynı papaz efendi gibi içkisinden bir yudum alır ve oracıkta ölür. Aynı papaz efendi gibi onun da içkisinde zehir bulunmaz.  Sir Charles dostları Hermione ve Mr Satterthwaite ile cinayetleri araştırmaya koyulur.

Bu roman, Hollow Malikanesi ile aynı dertten muzdarip. Başta çok kısaca yemek davetinde karşılaştığımız Hercule Poirot, daha sonra biz kitabın ortalarına gelene kadar ortalarda görünmüyor. Charles Cartwright ve dostları çifte cinayeti çözmeye çalışıp kanıt peşinde koşarken, nihayet önceleri olayın cinayetin olduğuna inanmayan Poirot hata ettiğini kabul edip ekibe katılıyor. O zaman kadar bizim ekip oldukça ilerlemiş oluyorlar haliyle. Sonra da Poirot pıtır pıtır açıklıyor olayı. Tabii ki sürprizli bir final bizleri bekliyor.





3 yorum:

  1. Evet bu kitabın en kötü yanı sayfalarca Poirot nun ortaya çıkmasını beklemek ama final gayet güzel ve sanatsal ;)

    YanıtlaSil
  2. Thalassapolis : Finali evlere şenlikti, ben aptal aptal okurken Poirot şak şak şak olayı açıklayıp beni madara etti. Resmen bomba idi final.

    YanıtlaSil
  3. kendi düşen ağlamaz sir charles!

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.