3 Şubat 2014 Pazartesi

Yaylı Bacak Jack (The Strange Affair of Spring Heeled Jack)


Mark Hodder, Altıkırkbeş Yayınları

Çeviri : Gonca Gülbey


Burton & Swinburne 1.kitap


Yaylı Bacak Jack, Kraliçe Viktorya dönemi Londrasında geçen tuhaf bir macerayı anlatıyor. Tuhaflık da buradan başlıyor, çünkü genç kraliçe; bizim bildiğimiz tarihe göre kurtulmuş olduğu suikast girişiminde öldürülmüş. Kocası Prens Albert ise kral ilan edilmiş. Görülmemiş, buharlı icatlar almış başını gitmiş. Sokak temizleyen yengeç robotlar; havadan giden atmosferik trenler, pervaneli iskemleler...

Kahramanımız Sör Richard Burton, 1856-1860 senelerinde Afrika'da Nil nehrinin kaynağını aramış bir kaşif. Nefis bir karakter. Zaten kitaptaki karakterlerin çoğu gerçek kişilikler ancak bu romanın alternatif tarihinde değişik bir versiyonları ile bulunuyorlar. Misal, Hemşire Florence Nightingale, kaçık bir genetikçi. Charles Darwin, vücuduna monte edilmiş başka bir beyinle yaşayan bir yarı makine vs. Bütün sırlar romanın ilerleyen sayfalarında açığa kavuşacak, korkmayın:)


Sir Richard Francis Burton

Cesur kaşifimiz, bir gece Yaylı Bacak Jack ile karşılaşınca, çocukları korkutmak için anlatılan bir masal zannettiği bu efsanenin gerçek olduğunu anlıyor. Yaylı Bacak'ın, yıllar boyu kızlara saldırdığı ortaya çıkıp, yeni vakalar da duyulunca; Burton, resmen kral tarafından bu davayı çözmek için atanıyor ve sis basmış Viktoryen Londra sokaklarında müthiş tekinsiz bir macera başlıyor. Şair Algernon Charles Swinburne ise, kaşifimizin asistanlığını üstleniyor. Oscar Wilde isimli gazeteci çocuktan, şehirde müthiş bir sistem kurmuş kitap kurdu baca temizleyicilerinden bilgi toplayarak araştırmaya koyuluyorlar.




Çok sevdim ben bu macerayı. Yazarımız Burton ile Swinburne'ün iki macerasını daha yayınlamış. Keşke onları da çevirse Altıkırkbeş Yayın.

Fantastik ve harikulade bir roman, bayıla bayıla okudum resmen:)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.