17 Ağustos 2014 Pazar

Deccal'in Hatırı


Sezgin Kaymaz, İletişim Yayınları

Sevinç Kuşları - 1.Kitap


Sezgin Kaymaz ne şahane yazıyor, nasıl nefis tipler yaratıyor sözcükleriyle zihnimizde. Ve bütün karakterleri, harikulade hikayesiyle nasıl da müthiş bağlıyor birbirine. Bayılıyorum Sezgin Kaymaz romanlarına, onun kitaplarını okumak çok büyük bir zevk benim için.


Deccal'in Hatırı, okuduğum toplam 7 Kaymaz romanından en farklı olanı. Bir kere bu romanda bizi kanırtarak ağlatan bir köpek yok. Yazarımızın o kendine has büyülü gerçeklik öğelerine de rastlamıyoruz bu hikayede. bambaşka bir roman Deccal'in Hatırı.

Olaylar, gece vakti şişle deşilen, yüzü gözü parçalanan, asitle yakılmış perişan haldeki bir fahişenin hastaneye yetiştirilmesi ile başlıyor. Başhekim Naim, kadıncağızla karnındaki bebeyi kurtarsın diye, dahi doktor arkadaşı Veysel'i çağırıyor hastaneye. Veysel, benim kitapta en sevdiğim karakter, Deccal'den bile çok sevdim bu ağzı bozuk, aşık, olağandışı yöntemlerle hastaları iyi eden, her aman diyene ikiletmeden yetişen deli dahi doktoru! Nitekim, söylene küfrede bebeyi kurtarıyor Veysel. Bu esnada olaya komiser Hayri de katılıyor, çünkü adli bir dava bu.

Kadını şişleyen pezevenkleri bütün alemlerin en gaddar, en kan içici babası Deccal ortalıktan kaldırıyor, gen haritalarından siliniyor adamlar, o derece. Komiser Hayri, Deccal'i ziyaret edince, bu tuhaf karakter de dahil oluyor hikayemize. Beri yandan, Veysel'in aile doktorluğunu yaptığı, o dolaylardaki tüm mahallelerin tapusunu elinde tutan, zengin mi zengin Teoman Kemani'nin oğlu intihar ediyor. Veysel aileyi ziyaret edince Kemani ailesi de karıştı mı olanlara? Allahım, ne şahane bir roman bu, nasıl yazıyor bu adam hissiyle okumaya devam ediyorsunuz böylece.


Deccal'in Hatırı, evet o çarpıcı Deccal ağanın, mafyanın, Ankara'nın, Doktor Veysel ve Doktor Naim'in, komiser Hayri ile Celil amirimin; bebek İrfan ile Seher'in, Berna'nın, Teoman Kemani ve ailesinin, Zila'nın romanı. Ama hepsinden öte AŞK'ın romanı bence Deccal'in Hatırı! Aşkı anlatan en güzel metinlerden birini kaleme almış Sezgin Kaymaz. Çarpıcı, harikulade bir roman! Büyülendim'




2 yorum:

  1. Diğer kitapları gibi fantastik değil sanırım ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O şekilde fantastik değil fakat bittim kitabı okurken. Bayıldım.

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.