31 Temmuz 2014 Perşembe

Harry Potter ve Felsefe Taşı (Harry Potter and the Philosopher's Stone)


J.K. Rowling, Yapı Kredi Yayınları

Çeviri : Ülkü Tamer


Harry Potter serisini ilki 2010 senesinde, 2 kere okudum. 2 hafta önce, bir kere daha okumak istedim, o dünyaya yeni baştan gidebilmek, Slytherin ile iki ders üst üstüste İksir'e girmek, Hupplepuff ile 3 nolu serada Bitkibilim'e koşturmak istedim. Son kitabı bayramın ikinci günü bitirdim. Hem de, bir kere daha, salya sümük ağlayarak:) Sonunda, çok uygun bir şekilde, Harry'nin doğumgününde yazı serisini başlatmak kısmet oldu:)


Harry Potter'ın annesi ile babası, Lily ve James Potter, karanlık büyücü Lord Voldemort tarafından öldürülür. Karanlık lord, henüz 1 yaşındaki bebek Harry'i öldürmeye kalkışınca, büyüsü seker ve Voldemort tüm gücünü kaybederek ortadan kaybolur. Minik bebeğin öldüren lanetten nasıl olup da kurtulduğunu kimse anlamamıştır. Tarih boyunca bu büyüden kurtulmuş olan tek kişidir Harry! Aydınlık tarafın lideri Albus Dumbledore, çocuğun yaşayan tek akrabası olan teyzesine bırakılmasını ister. Teyze, kocası ve onların Harry'den 1 ay büyük oğulları su katılmamış muggle'lardır, yani alelade, sihirsiz, büyü dışı insanlar. Vakit gelene kadar Harry onların yanında kalacaktır, sadece Dumbledore'un bildiği sebeplerden ötürü!

Harry 11 yaşına geldiğinde, kim olduğunu öğrenir: O bir büyücüdür ve Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'na çağırılmaktadır. Ne olsa,daha doğduğu gün ezber edilmiştir onun adı. Böylece Harry, yanısıra biz, sihir dünyasına adım atarız. Büyücüler, dünyalarını biz sıradan insanlardan özenle saklamaktadır. Kendi okulları, kendi çarşıları, kendi sporları ve kendi savaşları vardır onların. Harry aslında doğuştan ait olduğu ama hakkında hiç bir şey bilmediği bu dünyayı keşfederken, yanında yeni dostları Ron ve Hermione olacaktır. Üç arkadaş, Hogwarts Şatosunun karanlık, upuzun, esrarengiz koridorlarında, kulelerinde, zindanlarında hayal edemeyecekleri maceralarla karşılaşırlar. Kızlar tuvaletine girmiş korkunç ifritler, 3 başlı köpekler, okulun dibindeki Yasak Orman, ne zaman serüven yaşamaya çıksan sakınmak gereken hademe Filtch bir kaçı sadece:)


Barındırdığı karanlık öğelere rağmen, ilk kitabın mükemmel bir çocuk romanı olduğunu düşünüyorum. Ülkü Tamer'in çevirisinin de bu yüzden kitaba çok uygun kanaatindeyim. Gelgelelim seri giderek daha karanlık bir hal alacağından, edebiyat tanrılarına şükürler olsun ki, Yapı Kredi diğer kitapları Sevin Okyay'a teslim etmiş. Onun harikulade çevirisi olmaksızın, bu kitaplar aynı etkiyi vermezdi, sanmıyorum. Kitabın dili su gibi akıp gidiyor. Beri yandan yazarımız yepyeni fantastik bir dünya meydana getirmekte ve yarattığı değişik kelimelerin Türkçe çevirileri için Sevin Okyay'a (ve Kutlukhan Kutlu'ya elbet) ne denli teşekkür etsek azdır. Onların bu dünyayı Türkçe'de yaratma çabaları göz ardı edilemez!

J.K. Rowling'in üslubu bence bir harika; benim en sevdiğim, cümle aralarına serpiştirilmiş minicik espriler, bayılıyorum onlara! Yarattığı dünya şahane; büyücü ve cadıların süpürge üzerinde oynadıkları popüler Quidditch sporu, kaçınılmaz olarak ejderhalar, o harikulade büyülü sözler (Wingardium Leviosa), hatta karakterlerin isimleri, bütün detaylar bu dünyayı mükemmel şekilde gerçek ve sihirli kılıyor.

Hayatta en sevdiğim kitaplardan Harry Potter. Okuyun, okuyun, okuyun! :)


İyi ki doğdun Harry Potter! Sağ kalan çocuk!





Alıntı  **** SPOILER ****









**** SPOILER ****

8 Temmuz 2014 Salı

Pis Maymun (Bad Monkey)


Carl Hiaasen, Aylak Kitap

Çeviri : Algan Sezgintüredi


Kahramanımız derbeder detektif Andrew Yancy perk dertlidir. Komşu bahçeye dikilen devasa villa, karşısına kurulup rom içtiği nefis Florida manzarasının içine etmektedir çünkü. Bunun yanı sıra buzluğunda saklaması gereken kesik bir kol gibi başka ufak sıkıntıları da var tabii.  Kolu denizden, turistleri balık tutmaya götüren bir tene çıkartmış. Neyse kolun sahibinin dul karısı ortaya çıkıyor da kahramanımız buzluktaki koldan kurtuluyor. Bir süreliğine. Mevtanın kızı, üvey anası olacak cadalozun, sevgilisiyle bir olup babacığını öldürmüş olduğunu ileri sürünce Yancy de bu çılgın maceraya katılıveriyor. İşin içinde bahama vudusu, korkunç bir büyücü kadın ve kötü huylu, pek yaramaz bir maymun da karışıyor haliyle.

Çok renkli, çok eğlenceli bir polisiye Pis Maymun. Eğlencesi bol, aksiyonu bol :))) Tiplerin hepsi birbirinden kaçık. Renkli ve değişik bir polisiye okumak isteyenlere tavsiye ederim:)




1 Temmuz 2014 Salı

Bir Genç Kızın (D)Evrimsel Keşifleri (The Evolution of Calpurnia Tate)


Jacqueline Kelly, Pegasus Yayınları

Çeviri : Gökçenur Şehirli



"Bir Genç Kızın..." diye başlayan romanlardan genellikle uzak duruyoruz değil mi? Güzelim ciltli kapağı ile gönlümü çelen bu kitap hiç de bayık bir genç kız romanı değil ama. Zaten kahramanımız da genç kız sayılmaz.

Calpurnia Virgina Tate, 1899 senesinde, babasının Teksas'daki pekan cevizi çiftliğinde yaşayan 12 yaşında bir kız. Callie'nin kendinden büyük 3 tane, ondan daha küçük de 3 tane erkek kardeşi var. Tabii tek kız olunca, annesinin hanım kadına ev işi derslerinin de tek hedefi Callie oluyor. Fakat kahramanımız civardaki nehirde yüzmeyi, çevresini gözlemleyerek doğada olup bitenleri incelemeyi daha eğlenceli buluyor haliyle. Bir gün ağabeyi Harry, Callie'ye güzel bir defter hediye ederek gözlemlerini buna not almasını söyleyince, Callie'nin önünde yepyeni bir dünya beliriyor...


Gözlemlerini yazmaya başlayan Callie, yaşlı ve aksi büyükbabanın dikkatini çekiyor. Büyükbaba evdekilerle pek haşır neşir olmayan, herkesin ürktüğü bir tip. Meğersem laboratuvarına kapanmış, pekan cevizinden viski imal etmeye uğraşıyormuş:) Calpurnia'nın doğa bilimciliğine attığı ilk adımları gören Büyükbaba, küçük kızı kanatları altına alıyor. Koca bir yüzyıl biterken, Coca Cola yeni icat edilmişken, Calpurnia da büyüyünce sadece annesinin istediği gibi hanımefendi değil, istediği her şey olabileceğini keşfediyor.


Çok keyiflendim bu kitabı okurken, adeta küçükken Korkusuz Kaptanlar'ı veya ne bileyim Gizli Bahçe'yi filan ilk kez okurken hissettiğim gibi bir zevkti bu. Callie'nin tek kız kardeş olması, büyükbaba ile doğa bilimi çalışmaları, yüzyıl dönümünde Güney'de küçük bir kasabada hayat, hepsini pek tatlı anlatmış yazarımız. Türkçe çeviriyi de çok başarılı buldum.

Çok güzel bir kitap, ben çok sevdim!