19 Temmuz 2015 Pazar

Middlesex


Jeffrey Eugenides, Domingo Yayınları

Çeviri : Solmaz Kamuran



Harika bir kitap, bayıldım! Arka kapağa göre çift cinsiyetli hünsa kahramanımızın hikayesini anlatan kitabın ilk ve en çarpıcı bölümünde bir aile destanı okuyoruz aslında.


Bursalı ipekböceği tüccarı Rum kardeşler, Kurtuluş Savaşı esnasında Anadolu'dan kaçıp Amerika'ya; otomotiv sektörünün doğduğu Detroit eyaletine göç ediyorlar. Bu kısımlar harikulade lezzetli. Rum göçmenlerin yaşamı; kitabın tümüne sinmiş bir Türkiye ve Anadolu özlemi çarpıcı. Karakterler müthiş: büyük anne Desdemona, dede Lefty, Amerika'ya ilk geldiklerinde bunlara yardımcı olan Sourmelina şahane tipler. Bu ilk neslin hikayesinden sonra roman bir sonraki kuşağa; Calliope'nin anne babasına geçiyor ve Calliope ile erkek kardeşi ile devam ediyor.


Herkesin ailenin minik güzel kızı zannettiği Calliope Stephenides aslında ne tam kız ne tam erkek. Doğduğu zaman anlaşılamayan vaziyeti, bir türlü ergenliğe girememesiyle ortaya çıkıyor ve Calliope ile ailesi için acılı süreç başlıyor. Onun başından geçenler ile romanımız son derece meraklı bir şekilde devam ediyor.


Çok ama çok sevdim bu romanı! Bu senenin en güzellerinden kesinlikle.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.