28 Kasım 2015 Cumartesi

Küller Ve Kor (An Ember in the Ashes)


Sabaa Tahir, Epsilon Yayınları

Çeviri : Kübra Tekneci


Savaş alanı mabedimdir. Kılıcın ucu rahibimdir. Ölüm dansı duamdır. Öldürücü darbe kurtuluşumdur.


Antik Roma'yı andıran, acımasız imparatorun yumruğu altında ezilen bir dünyaya götürüyor bizi Küller ve Kor. Laia, bu imparatorluğun en çok ezilen Alimler ırkına mensup, büyük annesi ve büyük babası ve erkek kardeşi ile göze batmamaya çalışarak yaşayıp giderken, kardeşi Darin imparatorluğa ihanetten tutuklanıyor. Laia, Darin'i kurtarmak için Direnişçilerle anlaşma yaparak onların casusu olup Savaşçılar kalesi Blackcliff'e giriyor.


Uzun yıllar süren yabanıl eğitimlerle imparatorluğa sadık maskeli askerler yetiştiren Blackcliff Akademisinin en parlak öğrencisi Elias ise imparatordan nefret ediyor, tek amacı okuldan kaçmak ve özgürlüğe kavuşmak. Elias'ın en yakın dostu, okulun tek kadın öğrencisi Helene ise daima onun arkasını kollasa da asla imparatorluğa ihanet etmeyi düşünmeyen inançlı bir asker..


Çok geçmeden Elias ve Laia karşılaşıyorlar ve kaderlerine birbirine geçiyor.


Kitabın iki anlatıcısı var. Bir yandan Laia'nın gözünden Darin'i kurtarmak için yaşadıklarını, köle kız olarak casusluk yapmaya çalışırken yavaş yavaş cesaretini bulmasını okuyoruz. Beri yandan Elias bize imparatorluk düzenini, Blackcliff okulundaki acımasız sistemi, ruhen ve bedenen özgür olma arzusunu, Helene ile dostluğunu anlatıyor. Bir de kahinler var, kırmızı gözlü ve asla ölemeyen bu varlıklar, geleceğe dair kehanetleri ile hikayeye yön veriyorlar.


Kitabın teması, imparator ve onu devirmeye çalışan direnişçiler, Laia, çöl memleketi, geleceği gören kahinler bana hep Star Wars'ı anımsattı. En başta bu yüzden kitabı okumak istemiştim. Tabii kitap bambaşka diyarlarda geçiyor ve umut etmeyi, direnmeyi, vazgeçmemeyi temel alan temasıyla zevkle okunuyor.


Beğendim, serinin devamını bekliyorum. Özellikle Helene hayranlık uyandıran bir karakter. Bu arada ikinci kitabın adı da açıklandı :  A Torch Against The Night.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.